joi, 8 decembrie 2011

Partenon, Grecia – Templul Atenei




 Cel mai frumos, mai important si mai cunoscut din monumentele Acropolei, culmea stancii calcaroase care domina Atena, Parthenonul uimeste si astazi prin  aparenta simplitate si armonie a liniilor sale.Denumit la inceput Marele Templu, Parthenonul, templu inchinat zeitei Atena Parthenos(Fecioara), protectoarea orasului Atena, este un templu doric din marmura de la Muntele Pendeli, cu 8 coloane pe fiecare din laturile inguste si cu cate 17 coloanepe laturile lungi.Ridicat pe ruinele a doua temple anterioare, constructia Parthenonului a durat 9 ani iar decoratiunile exterioare au fost finalizate dupa alti 6 ani, intre anii 447i.h-432 i.h. la initiata lui Pericle, avandu-i ca arhitect pe Ictinios si ca sculptor pe Fidias.
Desi par perfect drepte, coloanele proiectate de Ictinios au fost construite pe un sol usor curbat, inclinate inspre interior atat pentru a creea efectul optic de paralelism cat si pentru a consolida templul care este construit intr-o zona in care cutremurele sunt frecvente.Templul a fost decorat cu tone de marmura ornamentate cu basorieliefuri si o friza ionica inalta de 160m care inconjoara templul si reprezenta zei, animale si oameni.In interiorul templului era apostita statuia din aur si fildes a zeitei Atena Parthenos (Atena Feciara) care avea o inaltime de 15m, simbol al orasului Atena care astazi nu mai exista.O parte din sculpturi si 80m de friza ionica au fost vadute Muzeului Britanic de catre Lord Elgin, Ambasatorul britanic in Imperiul Otoman pe la inceputul secolului al XIX-lea, motiv pentru care aceasta marmura este cunoscuta sub numele Marmura Elgin.
Partenonul este un templu in stil doric, alcatuit dintr-o "cella", in care era pastrata statuia zeitei Atena, din pronaos si "opisthodom" (tezaur), intregul edificiu fiind inconjurat de coloane.
Construit din marmura de Pentelic, Partenonul era bogat decorat cu reliefuri realizate de Fidias si de colaboratorii sai.

Statuia zeitei, opera lui Fidias, inalta de 12 m., era realizata din aur si din fildes; frontonul de rasarit reprezenta nasterea Atenei, iar cel de apus disputa dintre Poseidon si Atena pentru stapanirea Aticii.
Metopele infatiseaza lupta zeilor cu titanii, lupta dintre lapiti si centauri si luptele atenienilor cu amazoanele.
Cele mai multe din sculpturile Partenonului se pastreaza azi la British Museum.
Autoritatile din Grecia au cerut in nenumarate randuri restituirea de catre muzeul din Londra a frizei orientale expusa la British Museum dar acesta a refuzat insa sa o faca. De curand in cadrul conferintei UNESCO privind restituirea bunurilor culturale furate tarilor de origine care s-a tinut un muzeul de pe Acropole autoritatile grecesti si-au reinoit cererea.De-a lungul timpului, Parthenonul a fost folosit atat ca templu cat si ca bazar sau ca depozit de arme si explozibil iar in 429 d.h., templul a fost transformat in biserci crestive ortodoxe ca sub ocupatia turceasca sa fie transformat in moschee.Unele dintre sculpturile gasite in Parthenon sunt adapostite in prezent in Muzeul Acropolei.Parthenonul impresioneaza si astazi, coloanele sale monumentale de marmura alba care se inalta pe cerul albastru fiind vizibile de oriunde te-ai afla in Atena.


P.S. cEl putin am ajuns si eu aici prin treacat,probabil asta este cel mai frumos loc al atenei,unde intradevar te simti in largul istoriei,si iti taie respiratia numai gindul ca calci pe un pamint eroic....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu