luni, 9 ianuarie 2012

"aurul" de acasa

Decind am gustat din plin din raiul cazut peste capul meu,am aflat atitea despre fructul intrezis mie (din cauza alergiei de mai bine de 6 ani),ca vrind nevrind cu cea mai mare placere a devenit simbolul casei mele...pe unde nu te intorci numai PORTOCALE...multe multe mari ,marunte..si atit de aromate...si gustoase...ca simt nevoia de a inscrie undeva.sa stiu de fiecare data ce savurezi zi de zi...paralel impartasindu-ma si cu voi totul ce am aflta despre fructul meu iubit...Si cind  imi mai amintesc ca apucam sa gust din portocale numai la Craciun...si cita saliva am mai perdut fiind copila pe la vitrinele magazinelor stiind ca e un  fruct interzis pentru mine...numai Domnul cred ca stie..iar acum..eh acum savurez din plin....
Stiam ca portocalele contin o serie de acizi esentiali pentru organism ce au un rol important in regenerarea celulara dar ca coaja de portocala este folosita pentru curatarea apelor poluate pentru ca aceasta are puterea de a elimina resturile de vopseluri acide industriale din apa, nu ma-sa fi gindit niciodata...Iata si alte lucruri interesante pe care le-am aflat de curind despre portocale:
-Florile de portocal erau considerate in trecut simboluri ale iubirii. Mai mult de atat, mai toate miresele purtau la nunta buchete cu flori de portocal.
- Pe vremuri se credea ca portocalele sunt fructele zeilor si erau cunoscute ca „merele aurii” furate de Hercule. - Cateva civilizatii antice foloseau sucul de portocale ca antidot pentru otravuri.Cel putin asa am auzit ca se practica in medicina traditionala si aici in Grecia.
 -In fiecare an, in orasul Ivrea din Italia are loc o bataie cu portocale. Potrivit legendei, bataia cu portocale recreeaza lupta dintre un stapan tiranic al locului si taranii care s-au razvratit impotriva lui.
-Grecia are la ora actuala peste 35 de milioane de portocali.
-In medicina chineza coaja de portocala este utilizata in mod frecvent pentru a imbunatati digestia si a combate efectele consumul de carne grasa.Aici la fel se bazeaza dupa principiul asta,cel putin am observat eficacitatea sa pe propria piele.
 -Se mai folosesc portocalele taiate pe jumatate pentru a curata pardoseala iar mecanicii folosesc aceste fructe pentru a se curata de uleiul de la masina.
- Gustul si aroma portocalelor difera de la sezon la sezon, de la tara la tara si chiar in functie de pozitionarea lor din portocal.
-Culoarea coajei de portocala nu are nici o legatura cu gradul de maturitate al fructului si cu gustul sucului din interior.
- Portocalele foarte dulci se vor ajunge la fundul vasului atunci cand sunt bagate in apa iar cele mai putin dulci vor pluti.

P.S -sunt sigura ca nu va fi prima data cind scriu despre portocale...si sper sa aflu cit mai multe despre ele in continuu...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu