marți, 28 februarie 2012

Carnaval....

Demult n-am mai scris,o shtiu,dar nici argumente autojustificatoare nu am...Ei bine..S-au intimplat multe in perioada aceasta,dar cred ca cele mai magnifice evenimente si memorabile au fost anume acum,si anume o data cu apropierea marelui Carnaval,si desigur cu inceperea unei zile stranii , dupa parerea mea Tsiknopempti kind lumea maninka intr-o zi toate felurile de bucate din carne....ca urmare ti se creaza impresia ka isi fac provizii inainte unei foamete..Dar kestia consta in alceva si anume dupa ce mi s-a lamurit concret ca odată cu Lasata Secului incepe Postul Mare în cadrul Bisericii Ortodoxe care coincide şi cu sfârşitul perioadei de carnaval. Ziua este numita  in Grecia „Lunea curata” – „Kathara Devtera” deoarece creştinii se „curatau” mental si fizic.  Ziua este de post si reprezinta o sarbatoare pentru crestini. . Elemente obligatorii ale perioadei carnavalului sunt considerate mastile si distractia in aer liber drept pentru care se organizeaza diferite carnavaluri de strada. Aici m-a uimit cit de ingeniosi pot fi ei,si cit de mult conteaza pentru ei traditia,indiferent adult sau kopil,toti au iesit in strada mascati,in diferite masti,incepind ku klouni,si terminind cu Kleopatra si Cezar...Cel putin a fost foarte fine..
 Criza nu a afectat dorinta grecilor de a sarbatori, petreceri fiind organizate in aceste zile în aproape toate scolile din Grecia (de la gradinita la facultate), precum si in majoritatea localurilor.
O traditie destul de originala este - Zmeul care este înălţat în ziua de Kathara Devtera la prinz şi după aceea se serveste masa. Zmeul era produs de fiecare în parte din bastonaşe şi hârtie ceea ce presupunea o îndeletnicire aparte. Dacă persoana este nepricepută zmeul nu se înalţă, în timp ce cel mai îndemânatic reuşea să înalţe zmeul cel mai sus. Noi din pacate nu am avut noroc sa simtim din acea adrenalina,caci timpul ploios nia dat peste cap toate emotiile pe care urmam sa le traim...Ei am mai plins si eu oleak:)dar sper ca la anul viitor,Domnul ssa fie milostiv makar pe 3 ore,ca sa ma pot numi si eu o eroina a zilei mari:)
Lasata Secului este sarbatorita 48 de zile inainte de Duminica Paştelui. Din trecut, în constiinta oamenilor ziua este una de ispasire. La Lasata Secului in Grecia se consuma, de obicei Lagana (piine nedospita care se prepara numai în acea zi), conserve din icre de peste si alte alimente de post cum ar fi legume ori supa de fasole, fara ulei. De asemenea conform obiceiului, grecii ridica zmeul care zboara fara griji luind iarna si lasind loc primaverii. Apoi, începe Postul care dureaza timp de 40 de zile aceleasi zile de post cu cele ale lui Isus in desert.
Uite cam asa a trecut saptamina asta,cu noi senzatii,cu noi cunostinte,si cu noi aventuri:)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu